Snorkeskinne mot søvnapné

22. april 2012
  • font size decrease font size decrease font size increase font size increase font size
  • Print
  • Email
  • 23844 comments

 

Snorkeskinne (bittskinne) er en del av førstelinjebehandlingen for snorking og mild til moderat obstruktiv søvnapné, spesielt hos pasienter som ikke klarer å bruke CPAP (snorkemaske). Skinnen passer i munnen som en gom, litt på samme måte som det boksere bruker under kamp. Snorkeskinnen hindrer kollaps av tungen og bløtvevet i baksiden av halsen. Den skyver frem underkjeven og holder luftveiene åpne under søvn. Man gjør det samme på bevisstløse pasienter, skyver frem underkjeven, og får på denne måten tilstrekkelig luftinntak. Snorkeskinne kan brukes alene eller i kombinasjon med andre behandlinger for søvnrelaterte pustelidelser, slik som vektreduksjon, CPAP eller kirurgi.

 

Hvem kan bruke snorkeskinne?

Pasienter med bare snorking eller mild søvnapne som ikke responderer på eller ikke er aktuelle kandidater for behandling med atferdstiltak som vekttap eller endring av sovestilling.
Pasienter med moderat til alvorlig OSA bør først forsøke CPAP fordi det er mer effektivt enn snorkeskinne.
Pasienter med moderat til alvorlig OSA som ikke klarer å bruke eller nekter behandling med CPAP. Snorkeskinner er også indisert for pasienter som nekter eller ikke er kandidater for kirurgisk behandling.

 

Behandling med snorkeskinne

Behandling med snorkeskinne innebærer valg, montering, tilpasning og bruk av en spesialdesignet skinne som opprettholder en åpen luftvei. Skreddersydde snorkeskinner er bevist å være mer effektive enn skinner man kjøper og tilpasser selv. De snorkeskinnene som ikke tilpasses og titreres av tannlege eller annen fagperson er ikke anbefalt som behandling mot søvnapné.

Tannleger som jobber med snorkeskinner er kjent med forskjellige utforminger av skinner og kan hjelpe med å velge hvilken som passer best for pasienten. Tannlegen vil fungere som et team i samarbeid med lege for å gi diagnose, behandling og oppfølging.
Oppstart av snorkeskinne kan ta forholdsvis lang tid å fullføre. Dette omfatter undersøkelse, vurdering for å finne beste snorkeskinnetype, montering, tilpasning av apparatet og vurdering av effekt.

Kortsiktig og langsiktig oppfølging er et viktig skritt i behandling av snorking og obstruktiv søvnapné med snorkeskinne. Oppfølgingen innebærer vurdering av søvnkvalitet, tilstanden til skinnen, hvordan pasienten reagerer fysisk på behandlingen, samt å sikre at skinnen er behagelig og effektiv.

 

Fordeler med snorkeskinne

Enkle å bruke. De fleste opplever at det bare tar et par uker for å bli vant til skinnen.
Snorkeskinner er små og enkle å ha med på reise.
Behandling med snorkeskinne innebærer ingen form for kirurgi eller inngrep. Behandlingen er reversibel.

 

Hvordan fungerer snorkeskinnen

 

  • Flytter underkjeven, tungen, bløte ganen og drøvelen fremover.

 

  • Stabilisere underkjeven og tungen

 

  • Øker muskeltonus i tungen

 

Forskjellige typer snorkeskinner

Illustrasjonsfoto: somnodent snorkeskinneDet finnes mange forskjellige snorkeskinner på markedet, men nesten alle skinnene har samme virkningsmåte. Underkjeven trekkes fremover og holdes i en fast posisjon mens man sover. Enheten bidrar dermed til å åpne luftveiene ved indirekte å trekke tungen fremover, stimulere aktiviteten i tungemusklene og gjøre den fastere. Enheten kan også holde underkjeven og andre strukturer i en stabil posisjon for å hindre at munnen åpner seg.

 

Andre behandlingsalternativer


Det er hovedsakelig tre måter å behandle snorking og søvnapné på i tillegg til livsstilsendringer som god søvnhygiene, mosjon og vekttap. Den vanligste behandlingen er kontinuerlig positivt lufttrykk (CPAP). CPAP holder luftveiene åpne ved å gi en jevn strøm av luft gjennom en slange koblet til en maske som du bruker når du sover. Et annet alternativ er kirurgi. En kirurg kan hindre luftveiene i å kollapse ved å fjerne vev fra den bløte ganen, mandlene, drøvelen og tungen. Det finnes også mer kompliserte metoder der man flytter muskelfester og benstrukturer. Kirurgi har dessverre ikke vist seg å være like effektivt som CPAP og snorkeskinne, men noen utvalgte pasienter kan ha god effekt.

 

Les mer: www.bittskinne.no

Les mer: Archives of Otolaryngology, Head and Neck Surgery. 2009;135(5):439-444.

 

Rate this item
(3 votes)

23844 comments

Leave a comment