Downs syndrom og søvnapné

11. mars 2012
  • font size decrease font size decrease font size increase font size increase font size
  • Print
  • Email
  • 29 comments

Antagelig har nesten alle pasienter med Downs syndrom søvnapné og over 90% sliter sannsynligvis med dette. Forekomsten av pustestopp hos denne gruppen varierer mye fra undersøkelse til undersøkelse, fordi man bruker forskjellige måter å måle søvnapné på. Den dårlige søvnkvaliteten fører ofte til økt agresjon og irritabilitet hos den enkelte. Personer med Downs har gjerne mange andre kroppslige plager i tillegg, og søvnapné blir ofte oversett eller sett på som bagatellmessig. Dette er synd, ettersom dagliglivet avhenger så mye av god søvnkvalitet.

 

Dessverre er det vanskelig å behandle søvnapné hos denne gruppen. CPAP er ofte helt umulig å bruke, ettersom den raskt blir tatt av igjen. Bittskinne er også et "fremmedelement" som raskt blir fjernet av pasienten.

En ny studie har tatt opp dette problemet, og det viktigste enkelttiltaket man kunne gjøre for å bedre søvnapnéen er god munnhygiene. Kunstig spytt og remedier for å holde munnslimhinnene fuktige bedrer luftpassasjen og dermed også søvnapnéen.

I tillegg er vektkontroll et viktig, men vanskelig element. Jo mer man veier jo mer søvnapné får man. Hevet hodeende er et enkelt tiltak som kan gjennomføres hos de fleste.

 

Kilde: Sleep and respiratory neurobiology, "Management of obstructive sleep apnea associated with Down syndrome and other craniofacial dysmorphologies"

Rate this item
(0 votes)

29 comments

Leave a comment