Er snorking farlig?

15. april 2012
  • font size decrease font size decrease font size increase font size increase font size
  • Print
  • Email
  • 370 comments

Snorking er lyd som lages under søvn dersom svelget er trangt. Omtrent 45% av den voksne befolkningen snorker innimellom, men 25% snorker regelmessig. Snorking øker med alder.

 

Snorkelyden i seg selv er ikke farlig - dersom man ikke sover ved siden av en ektefelle som prøver å skru av lyden med albuen. Lett snorking, der for eksempel drøvelen vibrerer og ikke noe annet, er ikke farlig. Det vil ikke ha noe å si i forhold til at man får i seg det oksygenet man trenger. Dersom kroppen må anstrenge seg så mye for å dra inn luft når man sover at det går ut over nattesøvnen, begynner det å bli skummelt.

Noen snorker såpass mye at det begynner å likne på søvnapné. Dersom dette gir symptomer i form av for eksempel dagtretthet, kaller man det UARS - "Upper Airway Resistance Syndrome". UARS er "lillebroren" til søvnapné. Ved UARS snakker man ikke om pustestans, fordi man ikke oppfyller de kravene som settes til pustestans (eller hypopnéer) ved en søvnregistrering. UARS bør nok behandles i og med at symtpomer og komplikasjoner kan ligne på de man har ved søvnapné. Behandlingsalernativene er stort sett den samme som ved søvnapné, men det er sjeldnere man bruker CPAP. En snorkeskinne kan være et meget godt alternativ. 

Snorking kan derfor være alt fra ufarlig lyd til behandlingskrevende sykdom. Som en tommelfingerregel kan man si at lett snorking er ufarlig, men dersom det ser ut som om snorkeren sliter når han skal puste inn kan dette være et tegn på noe som skal behandles. Fastlegen vil kunne gi råd og eventuelt sende videre til utredning med søvnregistrering.

 

Les mer om "Råd mot snorking"

Rate this item
(0 votes)

370 comments

Leave a comment