Årsaker til obstruktiv søvnapné

01. mai 2010
  • font size decrease font size decrease font size increase font size increase font size
  • Print

 

 

De viktigste årsakene til obstruktiv søvnapne er alder, vekt og kjønn. Jo eldre man blir, jo mindre elastisk blir vevet i kroppen. Dette fører til at luftveiene lettere blir tilstoppet av bløtvev som "henger", og man får pustestopp om natten.

 

Når man legger på seg, lagres ikke fettet bare på synlige steder som magen og rumpen. Det lagres fett også på steder som tunge, drøvel og ganeseil. Dette gjør at det blir trangere i svelget jo mer man legger på seg. Menn har en tendens til å lagre fettet sentralt på kroppen (mage og hals) Dette i motsetning til kvinner, som fordeler fettet mer jevnt utover. I forhold til obstruktiv søvnapné er det spesielt uheldig med stor halsomkrets. Fra stemmebåndene og opp er vi avhengig av muskulatur som hele tiden arbeider for å holde luftveiene åpne. Dersom trykket mot halsmuskulaturen er høyt på grunn av mye bløtvev, blir musklene fortere slitne og luftveiene kollapser lettere når vi sover.

 

Alt som gjør det trangt i nese og svelg øker risikoen for obstruktiv søvnapné.

Et eksempel på dette er at man snorker mer dersom man er forkjølet og tett i nesen.

 

Årsaker til trange forhold i svelget kan være:

Stor tunge

Overbitt

Liten underkjeve

Nesepolypper

Allergi

Store halsmandler

Falske mandler (barn)

Skjev neseskilleveggDet er betydelig arvelighet for obstruktiv søvnapné og mye av grunnen til det er at man arver kroppsbygningen til foreldrene. På samme måte som man arver lange ben og store ører, arver man også store tunger og trange neser.

Røyking fører til kronisk betennelse i slimhinnene i nese og svelg. Dette gir litt hevelse og øker trangheten i svelget. Selv om hevelsen er liten utgjør det en merkbar forskjell.

 

Som nevnt ovenfor er vi avhengig av at musklene i svelget jobber hele tiden for å holde det åpent. Heldigvis styres dette av den delen av nervesystemet som ikke er viljestyrt (det autonome nervesystem).

Dersom hjernen sløves av alkohol eller medikamenter går det utover evnen til å holde luftveiene åpne når vi sover.

Hjernen gjør lettere feil og sier "slapp av!" til alle musklene i kroppen. Har man tendens til nattlige pustestans i utgangspunktet vil pustepausene da bli enda lengre og man får enda dårligere søvnkvalitet. Det er et kjent fenomen at man snorker mer etter en fuktig kveld ute.

En klassisk situasjon er en pasient som går til lege på grunn av søvnproblemer, og får skrevet ut sovemedisin. Dette gjør at pasienten får enda flere og mer alvorlige pustepauser. Han sitter så igjen med et større problem enn han hadde til å begynne med.

 

Les mer om komplikasjoner til obstruktiv søvnapne...

Rate this item
(1 Vote)