Behandling av obstruktiv søvnapné

30. april 2010
  • font size decrease font size decrease font size increase font size increase font size
  • Print
  • Email

 

Det finnes flere måter å behandle obstruktiv søvnapné på. Ettersom årsakene er forskjellige fra pasient til pasient, vil ikke det som er bra for én nødvendigvis hjelpe en annen. Fellesnevneren for all behandling er å åpne luftveiene i svelg og/eller nese slik at antall pustestopp om natten redusreres.

Vektreduksjon er kanskje den mest effektive måten å behandle søvnapné på. Dette gjelder selvfølgelig helst der overvekt er problemet, hos ca 75 % av pasientene.  Det er ikke alltid mye som skal til, og noen få kilo vektreduksjon kan ha forbausende god effekt. Selv om vektnedgang er effektivt som behandling er det kanskje en av de behandlingsmåtene som er vanskeligst å gjennomføre. De fleste klarer fint å gå ned noen kilo, men få klarer å holde seg nede over lengre tid. Skal man få det til er det som oftest nødvendig med gjennomgående og radikal livsstilsendring. Ved å gå ned 10% av kroppsvekten vil man i snitt halvere antall nattlige pustestans.

Ved å heve hodeenden på sengen kan man bedre både snorking og søvnapné. Man kan enten heve madrassen ved å legge noe under den, eller man kan bygge opp med puter. Elektriske senger har gjort dette enklere.

Noen pasienter får det bedre etter at de har tatt nesespray. Ettersom man ikke skal bruke vanlig nesespray i mer enn ti dager etter hverandre, bør man da gå til lege og spørre om man bør få resept på en annen type nesespray som inneholder steroider.

Alkohol før sengetid forverrer søvnapné. Å unngå dette vil bedre nattesøvnen. Det samme gjelder sovemedisin og beroligende.

 

CPAP (snorkemaske)

Dette er den vanligste måten å behandle obstruktiv søvnapné på. CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) er en kompressor som står ved siden av sengen. Den er koblet til en luftslange som igjen er koblet til en maske som pasienten har på seg. Prinsippet er å blåse luft ned i lungene i stedet for at den blir sugd ned når lungene utvider seg. Dagens maskiner støyer lite, og lager ofte mye mindre lyd enn pasientene selv. Når maskinen brukes blir man også kvitt snorking. Behandlingen er enkel og har få bivirkninger. For mange er det vanskelig i starten å skulle sove med noe i ansiktet og det kan ofte ta noen måneder før man klare å sove hele natten igjennom med masken på. CPAP må tilpasses individuelt både når det gjelder maske og lufttrykk. Dette gjøres via lege og man får dekket maskinen av NAV, via behandlingshjelpemiddelsentralen.

 

Snorkeskinne/apnéskinne

Hos pasienter der tungen er hovedårsaken til luftveishinderet kan snorkeskinne ha god effekt. Dette er en slags gom man ligger med om natten. Skinnen skyver underkjeven fremover og løfter tungen vekk fra bakveggen i svelget. Dette har vist seg å være god behandling for mange som har lett og moderat søvnapné. For de med alvorlig søvnapné er en bittskinne trolig ikke tilstrekkelig behandling. Bittskinne tilpasses hos tannlege og dekkes ikke av NAV. Typisk pris for disse er fra 6000 kroner og oppover.

Les mer om snorkeskinne...

 

Kirurgi

Dersom årsaken til pustestans skyldes helt spesielle anatomiske forhold kan kirurgi være et alternativ. Eksempler på kirurgi er bedring av nesepassasje på grunn av skjev neseskillevegg eller fjerning av drøvel og ganeseil dersom disse er forstørret. Kirurgi er mindre effektivt jo mer overvektig man er. Det er usikkert hvor lenge man kan forvente å ha effekt etter kirurgi. Mye fordi alder spiller en viktig rolle i utviklingen av søvnapné.

 

Hva er søvnapné (forsiden)...

 

Kilde: Journal of Clinical Sleep Medicine. 2009 June 15; 5(3): 263–276.

Rate this item
(2 votes)