Komplikasjoner til obstruktiv søvnapné

01. mai 2010
  • font size decrease font size decrease font size increase font size increase font size
  • Print
  • Email

Hvilke komplikasjoner kan obstruktiv søvnapne gi? De som slutter å puste om natten bør undersøke om de trenger behandling med CPAP. Ubehandlet vil obstruktiv søvnapné øke risikoen for flere ulike sykdommer. Dette er en av hovedgrunnene til at det er lurt å behandle søvnapné korrekt. Selv om man ikke har dagtretthet som symptom har man like stor sjanse for å utvikle mange av komplikasjonene.

Noen ser ikke hensikten med å behandle en sykdom man ikke merker noe til. Disse er også lite motivert for å behandle søvnapné hvis de ikke er trette på dagen. Dette kan sammenliknes med å måle blodtrykk eller blodsukker hos legen - finner man høyt blodtrykk eller diabetes velger man å behandle det uansett, symptomer eller ei, for å hindre senkomplikasjoner.

 

Vektøkning

Nattlige pustestans øker nivået av sulthormon og gjør at metthetshormonet ikke fungerer som det skal. Dette gjør en mer sulten og mindre mett. Når man i tillegg er lite fysisk aktiv på grunn av dagtretthet kan dette føre til økning i vekt. Vektøkning vil igjen føre til forverring av søvnapnéen og man får en ond sirkel.

 

Diabetes

Over halvparten av alle diabetikere har en eller annen form for søvnforstyrrelse. Hver femte person med obstruktiv søvnapné kan ha type-2-diabetes. Både den avbrutte søvnen og de stadige fallene i oksygeninnholdet i blodet ved obstruktiv søvnapné tror man er med på å forklare denne sammenhengen. Alle med nyoppdaget diabetes skal undersøkes for søvnapné.

 

Høyt blodtrykk

Omtrent 35 % av de med obstruktiv søvnapné har høyt blodtrykk. Når hjernen hele natten igjennom tror den blir kvalt igjen og igjen, er det ikke rart kroppen blir stresset. Hjernen tror kroppen er utsatt for fare hele natten igjennom og øker derfor aktiviteten i nervesystemet som styrer stress. Det er det samme systemet som aktiveres dersom vi blir skremt, og fører til at puls og blodtrykk stiger. Til tross for at pustestoppene kun er om natten fortsetter blodtrykket å være høyt også på dagtid. Vellykket behandling av søvnapné kan nesten umiddelbart normalisere et forhøyet blodtrykk.

 

Hjerte- og karsykdommer

Både risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag øker ved ubehandlet søvnapné. Det er en tydelig sammenheng mellom hjertesvikt og nattlige pustestans. Dersom man ikke behandler en alvorlig søvnapné har man seks ganger økt risiko for tidligere død av hjerteinfarkt enn en uten søvnapné. Risikoen for tidligere død uansett årsak er fire ganger høyere.

 

Trafikkulykker

Ett døgn uten søvn tilsvarer rundt 1 i promille.  Dersom man har ubehandlet søvnapné øker man risikoen for å komme ut for en trafikkulykke med 500 %. Ti prosent av alle bilulykker har sjåfør med søvnapné.

 

Les mer om behandling av obstruktiv søvnapne...

 

 

Les mer:

www.sleepapnea.org - American Sleep Apnea Association
www.aasmnet.org - American Academy of Sleep Medicine
www.sleepfoundation.org - National Sleep Foundation
www.nhlbi.nih.gov/sleep - National Center on Sleep Disorders Research
www.sleepeducation.com - Søvnundervisning fra American Academy of Sleep Medicine

Rate this item
(0 votes)